Втора пенсия се взема с 50 на сто от размерал НОИ

...
Втора пенсия се взема с 50 на сто от размерал НОИ
Коментари Харесай

Втора пенсия се взема с 50 на сто от размера

Втора пенсия се взема с 50 на 100 от размерал Национален осигурителен институт взема по-високата ставка, другата се стопира. Голяма част от пенсионерите с изключение на главната сума получават и добавка, която е част от друга пенсия, на която имат право.

Основно това са по този начин наречените вдовишки добавки, т.е. част от пенсията на умрелия брачен партньор. Има обаче и други пенсии и добавки, които се отпускат по избран ред, обясниха за „ Телеграф “ от Националния застрахователен институт (НОИ).

Най-масовата трудова пенсия е за застрахователен стаж и възраст. През 2023 година ще се пенсионират мъжете, навършили 64 години и 6 месеца, със стаж от 39 години и 4 месеца. А дамите би трябвало да са навършили 62 години със стаж от 36 години и 4 месеца. Изискванията са разнообразни за другите категории обезпечени лица. При повърхностен застрахователен стаж искащите да се пенсионират имат алтернатива да платят изчезналия до 5 години стаж.

Пенсионери могат да станат и тези, които навършват 67 година през 2023 година, само че би трябвало да имат 15 година трудов стаж. На ранно пенсиониране подлежат военнослужещи, чиновници от службите за сигурност или за публичен ред. Или други специфични служби, техните пенсии са на обособен ред. Има и пенсия на балерини, балетисти и танцьори, които са по член 69а от Кодекса за обществено обезпечаване.

Такива са и пенсиите на служащите от първа и второкласен труд като миньори, водолази и други Учителите също се пенсионират по различен ред, тази година дамите би трябвало да са навършили 59 година със стаж 25 година и 8 месеца. А мъжете на 61 година и 6 месеца със стаж 30 година и 8 месеца. Сред трудовите пенсии са също тези за неработоспособност заради общо заболяване и заради трудова акцидент и професионална болест.

Пенсии, които не са свързани с трудовата активност, са обществена за напреднала възраст, обществена за неработоспособност, пенсия за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, както и лични пенсии.

Придобиването на право на повече от една пенсия не е задоволително изискване същата да бъде получавана, изясняват от Национален осигурителен институт. Не могат да се получават по едно и също време пенсия за стаж и възраст с наследствена пенсия за стаж и възраст. Същото важи и за наследствена пенсия за стаж и възраст с персонална или наследствена пенсия за неработоспособност заради общо заболяване. Не могат да се вземат в целия им размер персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване с наследствена пенсия за неработоспособност заради общо заболяване.

Социална пенсия за напреднала възраст, обществена пенсия за неработоспособност и лична пенсия с различен тип пенсия, в това число пенсия, отпусната в друга страна, също не е допустимо да се получават дружно, както и наследствена пенсия за стаж и възраст или наследствена пенсия за неработоспособност заради общо заболяване с наследствена пенсия от същия тип. Когато пенсионерът има право на повече от една пенсия, при изредените към този момент условия за несъответственост остава пенсията, която е в по-голям размер, а другата се стопира, допълват от Национален осигурителен институт.

Всеки с сходен проблем обаче има право да получава половината от останалите типове пенсии, а сумата се води добавка. Това предписание важи и за военноинвалидите с тази разлика, че когато те навършат възрастта по член 68 от КСО, получават цялостния размер на избраните им две пенсии – пенсията за застрахователен стаж и възраст и пенсията за военна неработоспособност.

В цялостен размер на персоналната си пенсия и на наследствената пенсия за военна неработоспособност получават и родителите на умряли по време на наборна военна работа и на военнослужещите, починали във военни интервенции или задачи отвън територията на страната.

Според наредбите на Национален осигурителен институт по едно и също време могат да се получават няколко типа пенсии, които се водят пенсия плюс добавка.

Това са персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст с персонална пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент или професионална болест. По-голямата по мярка пенсия се изплаща като първа в цялостен размер, а втората в размер 50 на 100.

Лична пенсия за застрахователен стаж и възраст се взема дружно с персонална пенсия за военна неработоспособност, като по-голямата се изплаща като първа в цялостен размер, а втората е на половина. При навършване на възрастта по член 68 от КСО, което значи съответната възраст за годината на пенсиониране, двете пенсии се получават в цялостен размер.

Същото важи за персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст с персонална пенсия за гражданска неработоспособност, втората е в размер 50 на 100.

Повече от една пенсия може да се получава и с наследствена пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионално заболяване от умрял брачен партньор. Същата се изплаща в размер 50 на 100 към останалите пенсии, показват от Национален осигурителен институт.

Отделно от това към сбора от пенсии, на които има право пенсионерът, се изплащат добавки въз основата на разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване и други закони. Това са добавка за непозната помощ, за хората с увреждания, които имат право на нея.

Вдовишките добавки са най-масови. Те се получават като 26,5 на 100 от пенсията на умрелия брачен партньор, като се преценя коя от двете пенсии е по-висока и се взема нейният размер. Добавка се получава и от Учителския пенсионен фонд. Ветераните от войните също получават добавка, както и лицата, работили в тежки и нездравословни производства.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР